Дейности по програмите в условията на карантина

След навлизане в условията на карантина във връзка с ограничителните мерки по разпространение  на Ковид 19 в страната, включително и опазване живота и здравето на децата и младежите, настанени в институции от резидентен тип, екипът на проекта премина към пречупване на някои дейности в работата на ателиета и използване на онлайн пространството  и работа от дистанция.

Гъвкавите мерки са приложени най-вече в дистанционната работа с потребителите, включени в проекта „Ние те открихме и подкрепяме” от средата на месец март 2020 година.

Работата по програмите продължи,  като социалните работници провеждаха системни занимания на място в центровете от семеен тип и Защитено жилище за младежи с физически увреждания.

Работата в ателиетата премина  на два етапа –онлайн се изпращаха рецепти и видеоклипове за начина на приготвяне на блюдата и материалите за арт занимания,, закупуваха се продукти  и материали и се разпределях на всички участници, тъй като не трябваше да събираме на едно място участниците във връзка с карантината.

Наложи се да използваме нови начини и подходи, така че процесът на подготовка за самостоятелен живот  на участниците в проекта да не бъде прекъснат, а да продължи.

Иновативност приложихме за отбелязването на такива светли празници като Великден, Гергьовден и Петровден, както и за любимия на децата 1 юни.Създадохме нова група в Месинджър, която даде възможност за видеочатове, публикуване на рецепти и учебни материали, които да се ползват от социалните работници в работата.

Така например, за 1 юни ръководителите на Готварско ателие и Арт ателие обявиха 2 конкурса – приготвяне на най- оригинални брускети и рисунка на тема”Децата на дъгата”. Това много ентусиазира участниците и най-добрите получиха грамоти  и награди.

За Великден със закупените по проекта  яйца децата ги боядисаха и сътвориха чудеса, за Гергьовден приготвиха дроб сърма и изпекоха гергьовска питка и кравай, а за Петровден са запознаха с обичая на тоя празник и си приготвиха ястия с пилешко, както повелява традицията на тоя ден.

Всичко това е още едно доказателство, че когато има добро взаимодействие между екипа на проекта и служителите, всички пречки са преодолими, за се спази принципът – най-добрият интерес на децата и младежите, за да растат щастливи и да се чувстват закриляни и обичани.